Julettan i England – repris från 1988 – och 1969

23 Dec

Mitt första musikminne när jag flyttade till England hösten 1988 är The Hollies med ”He Ain’t Heavy, He’s My Brother”. Den var etta två veckor i september tack vare en ölreklam.

Sången har en speciell historia. Den skrevs av Bobby Scott och Bob Russell, 1969. De kände inte varandra när de sammanfördes av Johnny Mercer. Russell var döende i cancer. Han och Scott träffades bara tre gånger, vilket ändå var tillräckligt för att skapa den här pärlan. Låten var trea på Engandslistan 1969 med The Hollies. Russell skrev den engelska texten till ”Brazil” och samarbetade också med Duke Ellington. Det är han som skrivit texten till ”Don’t Get Around Much Anymore”. Scott hade inte en lika framstående karriär. ”He Ain’t Heavy” är den enda hit han varit med att skapa.

Nu är låten etta i England igen, den här gången i en version gjord som stöd till offren i Hillsboroughtragedin 1989. Bakom namnet The Justice Collective står flera artister jag glömt bort eller trott var döda: Gerry från Gerry and the Pacemakers, Paul Heaton från The Beautiful South, Tony Hicks från The Hollies, Holly Johnson från Frankie Goes to Hollywood, Glenn Tilbrook från Squeeze…Och några mer aktiva, som Robbie Williams och Paul McCartney.

Jag trodde att ”Fairytale of New York” skulle ta förstaplatsen i år. Den har aldrig varit nummer ett på Englandslistan men varit topp 20 sedan 1995 och den firar 25-årsjubileum i år. Men Shane McGowan behöver inte var ledsen för det, han var också med i The Justice Collective.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: