Dakha Brakha på Moriskan 130413

14 Apr

Lördag, lite efter elva på kvällen. Som en dröm stod fyramannabanden Dakha Brakha på en liten scen på Moriska Paviljongen.  Moriskan är ett nöjeshus med flera scener. Denna kväll var det också en balkanklubb i en annan lokal. Inträdet till det evenemanget var högre än till konserten med Dakha Brakha. Det visar det bristande intresset för detta fantastiska band. Vi var kanske trettio personer som kommit hit bara för att se konserten. Resten av publiken, uppskattningsvis 60-70 personer till, mer hängde här i brist på annat. Därför var koncentrationen inte den bästa; ljudet från balkanklubben trängde in ibland och det var ganska livligt sorl i bakre delen av lokalen.

Men bandet gjorde sitt jobb. De spelade med stor inlevelse och ofattbar skicklighet. Fyra röster som sjöng som en; de överlappade, kompletterade och nyanserade varandra på det mest häpnadsväckande sätt. Dragspel, slagverk, elektrifierad cello, men framför allt röster. Låtarna var ofta ganska långa, de kunde börja lugnt för att avslutas i hetsigt tempo. Varje låt var som en egen resa.

Kanske bandet gör sig bättre i ett större sammanhang. Klart att det var en ynnest att få se dem i en så intim lokal, men i det stora formatet är de nog ännu mäktigare. Här är en föreställning, en konsert, en performance kallad Gogolfest, inspelad i Kiev 2011. Betydligt större scen än gårdagens. Mäktigt. Ta er tid att se hela konserten och träd in i Dakha Brakhas universum.

Fortfarande vet jag inte hur man får tag i deras musik annat än via Youtube. Inga skivor till salu på konserten, ingen musik på Spotify.

Sedan tidigare har jag redan flera anledningar att resa till Ukraina, men det känns som att jag fått ännu en nu.

3 svar till “Dakha Brakha på Moriskan 130413”

 1. Jerry 14 april, 2013 den 3:54 e m #

  Köpte deras 2 första plattor här: http://umka.com/

  Helt magiska skivor.

  Funkade jättebra med betalning och postleverans !

  Skulle velat åkt ner och tittat på dem, men hade tyvärr inte tid. Avis på dig!

  • johnsantikvariat 14 april, 2013 den 4:14 e m #

   Stort tack för tipset!! Jag tänkte att det i ett så stort land som Ukraina måste finnas en internetbutik, men har inte hittat den förrän du berättade om den här. Jag ska genast göra en beställning.

  • johnsantikvariat 14 april, 2013 den 4:19 e m #

   Fast, hum, även i Ukraina är deras skivor för tillfället inte tillgängliga. Två finns, resten slutsålda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: