Långväga gäster och kopplingsscheman

28 Apr

Hela vägen från Holland kom flera bokhandlare för att fynda på mässan och samtidigt göra en antikvariatsrunda i Sverige. Av dem var Ton Kok den störste. Hans pappa startade antikvariatet 1945. Nu ligger butiken i ett tidigare varuhus. Fem våningar böcker. Förutom böckerna i butiken finns förstås ett lager. På nätet har man drygt 70 000 titlar. Har man samlat sedan 1945 så blir det en del. Ändå tycker herr Kok fortfarande att det är roligt att leta böcker. Han åker på inköpsresor runt hela världen. Han var inne och tittade i min stökiga affär också. Han köpte inget men lyckades rota fram en bok om den holländske arkitekten Gerrit Rietveld som låg djupt begravd långt inne i ett mörkt hörn. Mycket skickligt hittat. Jag blev glad när han sa att jag satt ett bra pris på den. Ett par tusen tar jag för den, vilket känns lite dyrt, men han sa att han skulle köpt den om han inte redan hade ett par stycken av den hemma i Amsterdam.

De flesta handlarna åt middag tillsammans på kvällen. Jag satt mitt emot herr och fru Kok. Jag tänkte att om han reser så mycket så har han kanske besökt Larry McMurtrys antikvariat, Booked Up i Texas, där det finns 400 000 böcker. Men han hade inte ens hört talas om Larry McMurtry, vilket på ett sätt var skönt att höra. Till och med någon som varit i branschen i hela sitt liv  kan ha en och annan kunskapslucka. Efter middagen drog herr och fru Kok vidare till Finland för fortsatt bokjakt. Hoppas att han kommer tillbaka till Ystad nästa år.

En annan holländsk handlare köpte en bok och karta över Simrishamn av mig. Den hade jag fått från en tidigare hyresgäst på Stora Västergatan 37, där jag hade butiken innan jag flyttade till Bruksgatan 30. Gregers Antikvariat sålde på mässan en fin bok om den ryske konstnären Kazimir Malevitsj. Nu var det så att jag visste att min före detta granne, han jag fick Simrishamnskartan av, var mycket intresserad av Malevitsj så när vår gemensamme bekant, ägaren till husen på både Bruksgatan och Stora Västergatan kom förbi på mässan så berättade jag om Malevitsjboken och den fd grannens intresse. Fastighetsägaren ringde upp honom direkt och förhörde sig om boken skulle inköpas. Det skulle den. Bokflödet är en enda långa kedja. Varje enskild volym hänger ihop med alla andra böcker. Det kan vara ett enklare eller svårare kopplingsschema, men det finns för alla böcker, det finns.

2 svar till “Långväga gäster och kopplingsscheman”

  1. jophan 29 april, 2010 den 9:44 f m #

    Men han hade inte ens hört talas om Larry McMurtry

    Jag antar att gapet mellan den anglofona världen och kontinentaleuropa är stort.

    • johnsantikvariat 29 april, 2010 den 5:51 e m #

      Ja… Men Ton Kok hade rest i USA på bokhandlarresor också. Jag blev förvånad. Eller så hörde han bara inte vad jag sa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: