Alla monster måste dö av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman

28 Aug

Kim Jong-Il har åkt långsamt pansartåg till Ryssland. Då kan jag berätta att jag i början på sommaren läste en bok om Nordkorea.

Att verkligheten överträffar dikten har Magnus Bärtås och Fredrik Ekman visat två gånger tidigare i böckerna Orienterarsjukan och Innanför cirkeln. Den första boken var en samling texter som rörde sig i området ”strax intill historiens huvudfåra”, som det står på baksidan. Innanför cirkeln handlade huvudsakligen om ett kurdiskt folk i Irak som kallas yezidier, och lite om Swedenborg. Denna tredje bok följer författarna på turistresa till Nordkorea. Det låter som en oxymoroniskt sats, turistresa till Nordkorea, men det finns faktiskt. Man kan få en vecka i Nordkorea med alla utvalda sevärdheter. Ingen egen tid för utforskande, dock, och reseledarna är mer vakter än guider.

Parallellt med rapporterandet från resan ger författarna oss berättelsen om Nordkoreas historia och särskilt noga berättar de om  det öde som drabbade en av Sydkoreas mest uppburna filmstjärnor, Choi-Eun-Hee, mer känd som Madame Choi. 1978 kidnappades hon av Nordkorea och hölls fången i nästan 20 år. Hon tvingades göra film tillsammans med sin make, som också blivit kidnappad. Bakom detta bortförande låg Nordkoreas propagandaminister, Kim Il-Sungs son, Kim Jong-Il. Han var och är en stor filmfantast och att äga Syd-Koreas stora filmstjärna var en stor seger för honom.

Det finns många hårresande detaljer i Madame Chois berättelse. I en roman hade läsaren applåderat författarens fantasi men skakat på huvudet åt det otroliga i berättelsen. Men allt detta har hänt. Författarna går också i Guy Delisles fotspår, hans som gjorde ett seriealbum som heter och handlar om Pyongyang. De besöker hotellet han bodde på och finner miljöerna och personalen väldigt lik det som Delisle skildrar.

Madame Choi träffar Marilyn Monore under hennes besök i Korea 1954.

Bärtås/Ekmans två tidigare böcker var väldigt snygga, illustrerade och tryckta på bra papper. Den här känns budget, ungefär som de böcker som publiceras under namnet Bonnierförlagen. Billigt papper, standardformat, tryckta på ScandBook i Falun. Antingen så ville deras nya förlag, Bonniers, spara några kronor på produktionen, eller så ville författarna ge en känsla av Nordkorea även i utformningen av boken.

Ibland sipprar det ut lite information om Nordkorea, men för mig har det varit svårt att förstå hur landet blivit som det blivit. Tack vare den här boken har jag en mycket större förståelse för hela Koreafrågan. Jag kan inte säga att jag är gladare när jag begriper mer, för problemen kommer inte att försvinna på något smärtfritt vis. Men nu vet jag i alla fall hur landet hamnat i den situation det befinner sig i just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: