Laurie Anderson i Karlskrona/Burning Leaves

19 Jun

null

Jag var i Karlskrona i onsdags. På kvällen, efter en lång dag, lyssnade jag på radio i min mobiltelefon. Den enda kanal jag fick in var P2.

Plötsligt var Laurie Anderson där. Hon berättade och sjöng, spelade el-fiol och manipulerade sin röst. Hon höll på och höll på. Det tog aldrig slut. Drömde jag eller vad var det här för något? Laurie Anderson har varit en stor idol för mig ända sedan 1983, när jag fick Big Science i julklapp. Det är en av de skivor jag lyssnat allra mest på och den måste ha påverkat mig på en massa uppenbara och obegripliga sätt. Men det var ingen dröm, det var en konsert inspelad i Umeå, där Laurie Anderson spelade för några månader sedan. Lyssna på konserten här. Gör det, jag ber er, det blir inte bättre än så här. Tyvärr finns den bara tillgänglig fram till den 17 juli i SR:s 30-dagarsarkiv.

Jag såg henne spela på Falkonerteatret i Köpenhamn i början av nittiotalet. Det var bra, det var häftigt att se henne på riktigt. Men att ligga i mörkret i en stuga i Karlskrona och lyssna på hennes röst i hörlurar var en lika stor upplevelse. Kombinationen av överraskning och tillfälle, att jag hade möjlighet och nästan inget annat val än att ligga och lyssna koncentrerat i en och en halv timme, gjorde att konserten antog en sällsynt dimension som är svår att skapa medvetet. En konsert har man sett fram emot länge. Man vet ungefär vad som kommer att hända. I bästa fall blir man nöjd med upplevelsen, ofta blir man besviken. Konserten lever inte upp till förväntningarna. Men att få en perfekt konsert rakt in i öronen med en favoritartist, när man är som mest mottaglig och som minst förberedd, det är en sällsynt ynnest.

2 svar till “Laurie Anderson i Karlskrona/Burning Leaves”

  1. snowflake 14 januari, 2010 den 12:56 f m #

    Men herregud, har Laurie Anderson varit i UMEÅ?? Och jag har helt missat!! Där är jag ju stup i kvarten…
    Big sciende är underbar.

    • johnsantikvariat 14 januari, 2010 den 9:26 f m #

      Jodå, Umeå. Året innan var hon i Göteborg. Jag hade biljett och hade bokat boende. Men dagen innan fick jag allvarligt förhinder och kunde inte åka. Lite plåster på såren att jag hittade henne i etern i Karlskrona följande sommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: