Une librairie française

5 Nov

Hemma i Sverige igen. Inga strejkstörningar. Det var lite patetiskt på flygplatsen när fyra-fem gubbar gick omkring och skrek strejkslagord i megafoner. Ingen tog någon notis om dem. De var osynliga för både resenärer och anställda. Här en bild från en boksäljare på Marche aux Puces de St- Ouen. Denna loppis sägs vara Europas största och kanske världens äldsta. Möjligen kommer ordet loppmarknad från just den här loppisen. Det är väl omöjligt att bevisa, men det är den troligaste förklaringen till ordets ursprung som jag hittat. Den startade på 1600-talet när fattiga och tiggare rotade igenom de bättre beställdas sopor inne i stan, som de sedan sålde under helgen på den här platsen. Så småningom blev det ett folknöje för de rika att köpa varandras sopor, som loppishandlarna torkat av och piffat till. Voilá: Loppis. Idag säljs nästan bara finare antikviteter och turistskräp. Chansen till fynd är minimal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: