Bored to Death

3 Jan

heter en komediserie från HBO utan burkade skratt, filmad på plats i New York. Den är skriven av författaren Jonathan Ames, den handlar om författaren Jonathan Ames, som spelas av Jason Schwartzman. Jonathan är deppig för hans flickvän har gjort slut med honom. Hon tycker att han dricker för mycket och röker för mycket marijuana. Och så kan han inte komma loss med bok nummer två. För att få något att göra lägger han ut en annons på blocket om att han är (ocertifierad) privatdetektiv och serien visar hur han löser mer eller mindre sannolika fall. Samtidigt umgås han med med tidskriftsredaktören George Christopher, spelad av Ted Danson och serietecknaren Ray, spelad av Zack Galifianakis Trion lever i samma bubbla som Woody Allen och Larry David. Små problem får stora proportioner. Men det är roligt och väldigt välgjort. På HBO visas Bored to Death direkt efter Curb your Enthusiasm, men där Larry David är ”spontan” och fult filmad, är Bored to Death väldigt manusstyrt och snyggt filmad med inspirerade kamerainställningar. När huvudkaraktären har samma namn som författaren så undrar man ju hur mycket som är ”sant”. En av de konstigaste sakerna som händer är när Jonathan blir utmanad på boxningsduell av en arg recensent. Väldigt roligt, men lite för fånigt för att det skulle kunna ha hänt i verkligheten, tänkte jag. Men sedan hittade jag fakta från den så kallade verkligheten att Ames boxats vid ett flertal tillfällen. Senast mot en kanadensisk författare som led i marknadsföringen för kanadensarens roman. Ames slog honom.

Här kan man läsa ett antal texter av Ames i McSweeney’s.

Efter att ha sett första säsongen av ”Jonathan Ames” äventyr är jag sugen på att läsa Jonathan Ames böcker.

 

George Christopher och George Plimpton.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: